Siirto Koivuniemestä kotiseutumuseon alueelle
Toteutettavassa hankkeessa liiteri siirretään Vilppulan Koivuniemestä Vilppulan museonmäen piha-alueelle yhteisölliseksi tapahtumarakennukseksi. Toteutuksella saadaan säilytettyä ja ylläpidettyä paikallishistoriallisesti merkittävä rakennus. Hyödynsaajina ovat erityisesti alueen yhdistys- ja matkailutoimijat sekä asukkaat ja matkailijat.
Rakennuksen historia
Lybeckin liiteri tunnetaan myös nimillä Katajamäen liiteri ja Lybeckin liiveri (puuliiteri).
Rakennus on inventoitu kaupungin rakennusinventoinnin yhteydessä (Antikainen, 2016). Alun perin rakennus on sijainnut Vilppulan Elämänmäellä, jonne tohtori Edvard Wilhelm Lybeck (1864-1919) perusti parantolan. Puuliiteri rakennettiin tuolloin osaksi parantolan rakennusryhmää vuosina 1905-1906. Liiterin on suunnitellut tohtori Lybeck sekä kirvesmiehet Heikki Rantanen ja Aleksi Hellsten. Rakennuksen alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut polttopuiden ja pyykin kuivatus. Koivuniemeen rakennus siirrettiin purku-uhan alta Vilppulan kunnan toimesta vuonna 1976.
Yhteisöllinen käyttö tapahtumissa
Liiteri tulee vuodesta 2025 alkaen toimimaan museonmäen alueella yhteisöllisenä tapahtumapaikkana. Liiterin investointihanke parantaa oleellisesti rakennuksen säilymismahdollisuuksia ja edistää sen käyttöä monipuolisten yhteisöllisten tapahtumien yhteydessä.
Liiterin siirto liityy osana Vilppula-Seuran ja Mänttä-Vilppulan kaupungin yhdessä suunnittelemaa kotiseutumuseon alueen kehittämistä. Liiteri tulee olemaan oleellinen osa Vilppulan museonmäen kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennusryhmää.
Toteuttaja ja rahoittajat
Mänttä-Vilppulan kaupungin toteuttama hanke on Euroopan maaseuturahaston ja Leader PoKo:n osarahoittama.
Lybeckin liiveri -hanketiedot >>
Lisätiedot
Jari Ihainen
Rakennusinsinööri
jari.ihainen@taidekaupunki.fi
044 097 9201
Antti Korkka
Kulttuuripäällikkö
antti.korkka@taidekaupunki.fi
044 428 8210
Hannele Tamminiemi
Vilppula-Seura ry:n puheenjohtaja
info@vilppulaseura.fi
040 062 6737